De ce ai nevoie de un ventilator pentru baie si cum il alegi pe cel mai potrivit

 

ventilator pentru baie, de pereteUmiditatea excesiva poate afecta toate incaperile din casa, in functie de anotimp, de structura locuintei si de zona in care stati. Daca pentru unele cazuri, in care intreaga locuinta este afectata de umiditatea in exces, este necesar un dezumidificator, pentru mentinerea unui aer corespunzator in baie aveti nevoie de un ventilator special.

Daca te intrebi de ce sa ai un ventilator in baie, raspunsul este destul de simplu. Nivelul ridicat de umiditate din aer iti poate afecta sanatatea, locuinta si obiectele din interiorul acesteia. Umiditatea crescuta apare mai ales atunci cand faci baie sau dus, crescand riscul de aparitie a mucegaiului si a altor bacterii care iti pot afecta in mod negativ starea de sanatate, in special daca aveti diverse alergii. Vopseaua de pe pereti este de obicei cea mai afectata de umiditate.

Cum sa alegi ventilatorul pentru baie potrivit

Capacitatea de ventilare este cea mai importanta atunci cand alegi un astfel de aparat. Ea se exprima in metri cubi pe ora si se calculeaza in functie de volumul baii. Spre exemplu, o baie care are o suprafata de 2 x 3 metri si 2 m inaltime are un volum de 12 metri cubi. Volumul acesteia se inmulteste cu 10 pentru a obtine un debit suficient de mare. In acest caz un debit de 120 metri cubi/ora este suficient. Este bine de stiut ca un ventilator prea slab nu va putea evita aparitia mucegaiului, in timp ce un model prea puternic va genera mai mult zgomot si va consuma mai mult decat este nevoie.

Totusi, consumul energetic nu ar trebui sa te ingrijoreze, asta pentru ca aceste ventilatoare consuma de obicei pana in 20 de Watti. Exista si modele foarte eficiente in privinta consumului, care sunt de obicei mai scumpe si mai performante.

Un alt aspect pe care ar trebui sa il iei in considerare atunci cand alegi un ventilator pentru baie este zgomotul maxim facut de acesta. De obicei acesta se situeaza intre 20 si 40 dB. Avand in vedere ca va functiona o buna perioada de timp, este o idee buna sa alegi unul cat mai silentios.

Modelele putin mai scumpe au si o dotare suplimentara care permite ventilatorului sa ruleze in mod inteligent, si anume senzorul de umiditate. Acesta poate regla viteza de turatie a dispozitivului si il poate opri sau porni atunci cand este nevoie. Unele modele au si mai multe trepte de viteza, pentru a se adapta mai bine la diferitele nivele de umiditate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *