Casa cu fundatie joasa – probleme, sfaturi si renovari

 

fundatie casa (1)

Pentru a fii sigur de faptul ca o sa ai parte de o casa trainica, solida, care sa reziste multi ani de acum inainte, este bine de avut in vedere faptul ca totul incepe cu fundatia casei care, daca este construita ca la carte, nu o sa ai vreodata probleme.

Nu o sa intram in foarte multe detalii generale, deoarece subiectul principal al acestui articol este reprezentat de casele cu fundatie joasa, despre care vom incerca sa va oferim informatii privind dezavantajele acesteia si de ce recomandam ca fundatia sa nu fie una chiar joasa, ci mai inalta.

Este bine de stiut faptul ca, in cele mai multe cazuri, peretii care se afla sub nivelul solului vor beneficia, la constructie, de protectie impotriva umezelii si/sau a apei, existand in acest caz diferite tipuri de membrane la care se va apela de catre constructor, acestea fiind cele pe care le va aplica pe cofraje. Desigur, cu toate acestea, este bine ca fundatia sa nu fie una joasa, datorita problemelor care pot aparea mai ales in conditii meteorologice nu foarte favorabile.

Dezavantaje casa cu fundatie joasa

Precizam ca, de cele mai multe ori, constructorul va tine cont de rezultatele geotehnice atunci cand se vor stabili dimensiunile fundatiei, dar niste dimensiune minime tot vor exista si in aceasta situatie, deoarece daca fundatia este una foarte joasa atunci pot aparea probleme precum inundatiile atunci cand vor fi ploi torentiale. In plus, daca fundatia este una joasa, daca avem in ecuatie si o pivnita, atunci va fi destul de greu sa pui un mic geam acesteia, care sa permita aerisirea si intrarea luminii.

fundatie casa (2)

Un alt dezavantaj este reprezentat de riscul mult mai ridicat ca igrasia sa apara. Totusi, astfel de case cu fundatie joasa sunt tot mai rar construite in prezent, dat fiind faptul ca exista o regula generala potrivit careia partea de la suprafata a fundatiei trebuie sa aiba o inaltime in jurul a 40 sau 50 de centimetri deasupra solului.

Atunci cand vorbim de fundatie joasa nu ne referim doar la partea de sus a acesteia, ci si la adancime. Daca aceasta este una destul de mica, exista riscuri destul de ridicate ca fisurile sa apara in peretii casei. De ce nu este recomandat ca fundatia sa fie de sub 50 cm atunci cand ne referim la adancime? Deoarece pana la 80 de centimetri (de la suprafata pamantului in jos) este prezenta temperatura de inghet, deci pentru a nu exista probleme in acest caz se recomanda ca fundatia sa aiba cel putin 90-100 cm (iar aici depinde de asemenea si de ce zona, din punct de vedere climatic discutam).

 

Casa cu fundatie joasa – probleme, sfaturi si renovari »
Doua sugestii de proiecte de case mici »


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *